Een terugkomende coaching vraag is: Hoe ga ik weer doen wat ik zelf wil? Deze vraag is tweeledig. Ten eerste ben je dan op zoek naar wat belangrijk is voor jou zelf en ten tweede wil je weten hoe je daar komt. En zoals de titel al zegt: alles begint met beweging. Dus ook het antwoord op deze vraag. Het grappige aan het woord beweging is dat het bestaat uit de woorden begin en weg.

Begin

In relatie tot de coachvraag betekent dit dat je begint met het bepalen van je doel. Dit laat je nadenken over wat je wilt en waarom je dat wilt. Dit is een belangrijke omdat jouw doel hiermee meer bij jou gaat passen, wat een positief effect heeft op het realiseren ervan. Iedereen kent immers het onbevredigende gevoel dat je kunt hebben als je dingen moet doen die door een ander zijn opgelegd en waarvan je zelf het nut niet in ziet.

Weg

En dan zijn we bij het tweede deel van de vraag. Hoe kom je op de plek waar je jouw doel kunt realiseren? Daarvoor is het belangrijk dat je zelf in beweging blijft. Je was al in beweging gekomen door na te denken over je doel, maar het realiseren van je doel betekent dat er meer nodig is. Hiervoor kunnen onderstaande stappen behulpzaam zijn:

  1. Accepteer je huidige situatie (negeren van wat er is gaat je tegenwerken).
  2. Ontspan hierin (vanuit spanning werken levert stress op, vanuit ontspanning is er meer mogelijk).
  3. Blijf je doel voor ogen houden (beweging kan nieuwe inzichten geven, blijf deze toetsen aan jouw doel).
  4. Blijf in beweging (stilstaan brengt je nergens, blijf stappen, ook al is het achteruit).
  5. Neem de ander mee in je plannen (je hebt jouw omgeving nodig, als je niet met de ander in contact gaat/blijft raak je de ander kwijt en wordt het lastig om doelen te realiseren).

Laat je lichaam je helpen om beweging in zakelijke vraagstukken te krijgen

Bij beweging denken veel mensen aan sporten. Dat doen we in onze vrije tijd om beter in ons vel te zitten en gezond te blijven. Bij het oplossen van zakelijke vraagstukken denken we minder aan ons lichaam. We zijn immers gewend zakelijke vraagstukken met ons hoofd op te lossen. Hooguit zetten we ons onderbuikgevoel in of onze ‘vrouwelijke’ intuïtie. Ons lichaam biedt ons echter veel meer mogelijkheden die ervoor zorgen dat we meer ontspannen, sneller, plezieriger voor jezelf en de ander met zakelijke vraagstukken kunnen omgaan. En het mooie is, iedereen kan het en ons lichaam is altijd binnen handbereik.

Een coach klant zit met een dilemma. Zijn bedrijf draait niet goed en er liggen drie opties voor de toekomst. Doorgaan zoals het nu gaat en hopen dat het beter wordt, samenwerken met iemand anders waardoor er synergie ontstaat of stoppen en iets heel anders gaan doen. Hij had hier al maanden over nagedacht (met zijn hoofd) en kwam niet tot een oplossing. Tijdens het coach gesprek zijn we gaan werken met een opstelling, waarbij we de intelligentie van zijn lichaam zijn gaan aanspreken. De klant had drie plekken op de grond gemarkeerd die stonden voor de opties die hij had. Door op deze plekken te gaan staan werd hem vrijwel direct duidelijk wat een goede optie voor hem was. Sterker nog, het werd hem ook duidelijk wat hij in deze optie aan randvoorwaarden nodig had om het te laten slagen. Mijn klant ging naar huis met een besluit, randvoorwaarden om het te laten slagen en een opgelucht gevoel.

In dit voorbeeld wordt het lichaam in beweging gebracht om je doelen te realiseren. Een vorm die zakelijk niet veel wordt toegepast, maar wel zeer snel en effectief is. Helaas ook een vorm die de schijn van zweverigheid opwekt. Dat is jammer, want dat is het zeker niet als je het op de juiste wijze toepast. Wil je meer info op dit gebied dat kan ik je verschillende boeken aanbevelen. Dit kan zijn op het gebied van leiderschapsfilosofie vanuit de aikido, yoga, ademhaling, familie- of organisatieopstellingen en nog veel meer. Kom in beweging en laat het me weten, dan ga ik dat vrijblijvend voor je regelen.

Wil je gebruik maken van mijn begeleiding op het gebied van zakelijke beweging? Op het gebied van coaching, training en begeleiding is er veel mogelijk. Bel of mail me voor meer info.

Wendy Bent AA MSc
Accountant en coach
www. wendybent.nl
06-22143775
[email protected]