Je bent een kei in je vak, je bent ongekend druk en blust veel brandjes. Je leeft voor je vak, je bent jouw onderneming en tijd voor reflectie neem je vaak niet. Toch weet je ergens dat het tijd is om als ondernemer een keer je eigen balans op te maken.

 

Vakmanschap
Lang geleden was jij die accountant die genoot van het inhoudelijke werk, goed was in klantencontacten en vaktechnische zaken. Je groeide door van assistent naar leidinggevende en bediende zelfstandig je klanten. Op enig moment werd je gevraagd om door te stromen naar eigenaar van het kantoor of besloot je om zelfstandig als ondernemer verder te gaan. Allemaal prachtig, je genoot nog steeds van het prachtige vak en jouw mooie carrière.

Tot je na enige tijd ontdekte dat het ondernemerschap toch niet helemaal was wat je ervan verwacht had. Je was vaak aan het werk, wat ten koste van je privé tijd ging. Je kreeg er veel taken bij die je eigenlijk helemaal niet leuk vond. En jouw woorden zijn: ‘Dat hoort erbij als ondernemer.’ Dat is immers wat elke ondernemer roept. Schouders eronder en verder gaan. Maar is dat ook zo?

 

Wat gebeurt hier nu?
Je ziet een vakman (accountant) gedurende zijn carrière doorgroeien naar ondernemer. Dit lijkt heel voor de hand liggend. Als accountant heb je immers verstand van ondernemingen en ondernemers, want daar werk je de hele dag voor. Maar is dat alles wat ervoor nodig is om van vakmanschap naar ondernemerschap te groeien? Ik denk het niet.

Laat ik beginnen met het vakmanschap. Als accountant zie je bij jouw klanten iets gebeuren en daar ga je een advies over uitbrengen. Van buiten kijk jij naar de situatie van jouw klant, je geeft advies en vervolgens zal jouw klant er zelf iets mee moeten doen. Daar zit mijn inziens een aandachtspunt.
Goede adviezen geven aan jouw klanten, betekent niet automatisch dat je ook goede adviezen aan jezelf als ondernemer kunt geven. Daar zijn andere zaken voor nodig.
Als het over jezelf of jouw onderneming gaat en je staat voor een spannend moment dan is het brein van de vakman gewend om terug te vallen op het vakmanschap. Dit is immers waar hij of zij jarenlang in getraind is en zijn gedrag op is ontwikkeld. Maar de vraag is of dit een goed antwoord op een ondernemersvraagstuk zal zijn. Doorgroeien van vakmanschap naar ondernemerschap zal dus gepaard gaan met veel loslaten van oud gedrag en daarvoor in de plaats ander gedrag aanleren en inzetten.

En daar ligt een tweede aandachtspunt. Loslaten en ander gedrag aanleren en inzetten is lastig en kost tijd. En dit vergt een aantal stappen. De vraag is of jij je hiervan als vakman bewust bent en of je hiervoor tijd hebt vrijgemaakt?
Laten we de stappen eerst in kaart brengen:

1. Inzicht krijgen in je gedrag en wat jij belangrijk vind als mens en ondernemer.
2. Zorgen dat je weet wat je nodig hebt om in evenwicht te blijven op spannende momenten.
3. Het geheel blijven overzien, ondernemerschap is breder dan vakmanschap.

 

Ondernemerschap
Zoals al uit voorgaande stappen blijkt, begint ondernemerschap bij jezelf. Jij bent de ondernemer, je kunt je laten inspireren door anderen, maar kopiëren van anderen zal niet leiden tot het ondernemerschap dat bij jou past. De kunst en de kracht van het ondernemerschap is dat jijzelf weet wat je wilt, je goed voelt en in staat bent om ook daadwerkelijk de stappen te zetten die jij nodig acht. Dit gaat over persoonlijk leiderschap. Aandacht geven aan jouw persoonlijk leiderschap zorgt ervoor dat jij als ondernemer altijd op jezelf kunt terugvallen als het spannend wordt. En dat is nodig, want jij bent degene die een beslissing moet nemen.
Daar waar de vakman geneigd is om terug te vallen op zijn vakmanschap heeft de ondernemer behoefte om terug te kunnen vallen op persoonlijke kwaliteiten. De ondernemer heeft immers een breder belang. Dit kan zijn een eigen belang, een belang dat is gericht op de relatie met betrokkenen en een ondernemingsbelang. Alle drie belangen hebben de aandacht van de ondernemer nodig, om uiteindelijk het ondernemerschap te kunnen vormen zoals dit past bij de ondernemer. Waardoor de ondernemer zich goed kan voelen als mens en als ondernemer.

 

Verdieping
Wil je meer weten over deze onderwerpen dan beveel ik onderstaande boeken aan. Deze kunnen je helpen om jouw eigen balans op te maken.
• Duurzaam leiderschap, hoe leiden in een VUCA-wereld, David Ducheyne
• De bedrijfsatleet, jezelf managen onder druk, Koen Gonnissen en Alain Goudsmet
• Inspiratie en inzet in organisaties, als harder werken niet meer werkt, Daniel Ofman

Mocht je geen lezer zijn maar meer een doener, wat ik wel vaker zie bij ondernemers, neem dan gerust contact met me op. Ik ben executive coach, trainer en ondernemer en werk vanuit het gedachtegoed dat ieder mens zijn eigen wijsheid in pacht heeft. Samen op zoek gaan naar jouw wijsheid, zodat jij als vakman of ondernemer jouw potentieel zoveel mogelijk in kan zetten, is mijn kracht.

 

Wendy Bent AA, MSc
Accountant en Executive Coach
www.wendybent.nl
06-22143775