Meer uit je team halen wordt steeds belangrijker, zeker bij een krappe arbeidsmarkt. Maar hoe haal je meer uit je team? Dat is nog niet zo eenvoudig en vergt (veel) tijd en aandacht. Een team leiden doe je er niet ‘even bij’. Een team leiden vraagt niet alleen tijd en aandacht, het is ook een vak, een kunde. Op de meeste kantoren groei je als assistent door naar een leidinggevende functie of word je kantooreigenaar, als je goed bent in je vak. Gaandeweg leer je jezelf het ‘leiderschap’ aan, omdat je leiding mag geven aan een team. Onder ‘normale’ omstandigheden werkt dit veelal prima, maar wat als de omstandigheden ‘lastig’ worden? Weet je dan wat er nodig is?

Om hier antwoorden op te vinden, is het belangrijk om je te verdiepen in je leiderschapskwaliteiten,

-voorkeuren en zeker ook -valkuilen. Je zult immers eerst jezelf moeten leiden, voordat je anderen kunt leiden. Een andere mooie uitspraak die hier goed bij past is ‘Je kunt pas leiden, als je snapt wat volgen is’.

 Tip

De tip is een boekentip. Het boek ‘Topteams, samen bergen verzetten’ van Katja Staartjes en Menno Boermans is een aanrader als je in praktische stappen inzicht wilt krijgen in wat er nodig is om een team te leiden. Er worden 6 onderdelen beschreven, die ervoor zorgen dat je met jouw team de route naar de top kunt afleggen. Waarbij het bergbeklimmen als metafoor wordt genomen.
De onderdelen zijn:

 1. Expeditie: doel, koers en voorbereiding
 2. Team: teamgrootte, teamprofiel en regie
 3. Basiskamp: energie, vertrouwen en communicatie
 4. Beklimming: leiderschap, samenwerken en teamontwikkeling
 5. Top: commitment, veerkracht en grenzen
 6. Afdaling: succes vieren, reflectie en groeipad

Zoals je aan de onderdelen kunt zien, omvat het leiden van een topteam best veel. Misschien voelt dit als ‘veel werk’, maar vergeet niet dat een investering in jouw leiderschap kan opleveren dat jij en je team de top gaan bereiken.

Fiscount

Ik werk samen met Fiscount en wij bieden gemak aan bedrijven in accountancy sector. Daarom hebben wij voor 2021 verschillende trainingen en andere leermiddelen op het gebied van leiderschap voor je ontwikkeld. Hieronder vast een voorproefje:

 • Meerdaagse training ‘Praktijkdagen leiderschap, de (aankomend) kantoorleider’
 • Meerdaagse training ‘Coachend leidinggeven’
 • Inhouse maatwerkbegeleiding ‘Ondernemende medewerkers: hoe krijg ik dat voor elkaar?’
 • Individuele coaching
 • Intervisie

Zit hier niet tussen wat je zoekt, dan kom ik graag met je in contact om andere mogelijkheden te onderzoeken. Neem dan contact op met Wendy Bent AA MSc (06-22143775 of [email protected]).