De laatste tijd merk ik dat steeds meer mensen bewust proberen stil te staan bij hun toekomst. Ga ik door op de manier zoals ik nu doe, of wil ik iets anders? En wat zou ik dan willen?
Wellicht is het de tijd van het jaar, de impact van corona, de leeftijd of gewoon iets anders. De vragen zijn wellicht simpel, maar het antwoord vinden is een stuk lastiger. Vergelijk het met een grote klus voor een klant. Op het gemiddelde kantoor wordt er dan een planning gemaakt. Er worden uren aan toegekend en een tijdschema, zodat de klant op tijd bediend wordt. Niet zo moeilijk allemaal, we doen het hele dagen. Maar hoe doe je dat voor jezelf, als je bovenstaande vragen hebt?

Als ik uitga van wat ik in de markt zie, dan maken maar weinig mensen een urenbegroting om aandacht aan de eigen projecten te geven. Er wordt nog weleens een tijdschema gemaakt in de zin van: eind dit jaar wil ik het gerealiseerd hebben. Maar net zoals met goede voornemens is het lastig om je hieraan te houden.

Aanpak

Wat kun je doen om antwoorden op je vragen te krijgen?

Maak er een project voor jezelf van. Zie het als een klantencode waar je voor een bepaalde periode uren op kunt schrijven.
Bepaal je urenbudget, bijvoorbeeld eens per week/maand heb je een aantal uren om hiermee aan de slag te gaan.
Leg een tijdpad voor jezelf vast. Wanneer wil je antwoorden op je vragen hebben? Dit kun je niet ‘afdwingen’, wel helpt het om de aandacht op je vraagstukken te houden.
Blok die tijd in je agenda alsof het een afspraak met je klant is.
Communiceer met je collega’s dat ze je niet storen tijdens die tijd.
Vind je dat lastig of wil je dat vermijden, zorg er dan voor dat je niet op kantoor aanwezig bent en zet je mail en telefoon uit.
Ga iets doen dat je helpt inspiratie op te doen. Iets doen dat niet direct met je vraagstuk te maken heeft, zorgt voor afstand nemen, waardoor je beter kunt overzien wat belangrijk voor je is.
Probeer fysiek in beweging te komen als je hiermee bezig bent. Als je lijf in beweging is, zorgt dat voor beweging in je hersenen en kom je tot nieuwe ideeën.
Probeer naar buiten te gaan en zoek de natuur op. Natuur heeft een goede invloed op onze gezondheid en zorgt voor goede inzichten. Denk eens aan de uitdrukking: ‘even lekker uitwaaien’ en ‘mijn hoofd leeg maken’.
Leg eventuele gedachten vast in een notitieboekje of in je telefoon. Dit zorgt ervoor dat je het op een later tijdstip kunt teruglezen en verder kunt gaan in een bepaalde denklijn. Dit vergroot de zelfreflectie en die is waardevol bij het beantwoorden van dit soort vragen.
Overweeg of je dit samen met iemand anders wilt doen. Een coach kan je extra ondersteunen in het vinden van je antwoorden. Een coach is een professional die vertrouwelijk werkt, weet wat er nodig is bij dit soort vraagstukken en maakt geen onderdeel uit van je directe omgeving (werk-privé).

Tip

De dingen anders doen dan je altijd deed, kan lastig zijn. Ik ondervond dit enige jaren geleden zelf, toen ik besloot mijn accountantspraktijk te beëindigen, om me te gaan richten op coaching in de accountancysector. In die tijd heb ik veel gehad aan mijn eigen coach en als ik hierop terugkijk, is die reflectie met mijn eigen coach heel belangrijk geweest. Dit was de plek waar ik mijn ideeën kon uitwerken zonder oordelen van een ander. Ik werd gestimuleerd om de dingen te doen waar ik in geloofde en waar ik goed in was. Om niet bezig te zijn met de dingen die iemand anders belangrijk vond.

Ik gun je van harte de antwoorden op bovenstaande vragen. Hiermee vergroot je je werkplezier, ga je je waarschijnlijk beter voelen en je gaat de dingen doen die je echt belangrijk vindt. Ik denk en doe graag met je mee. Neem voor meer informatie contact met mij op via 06-22143775 of [email protected]